Stränder

Stränder på Mallorca

På Mallorca finns fantastiska stränder och badvikar för alla. I norr finns de kilometerlånga och barnvänliga stränderna, exempelvis Cala Mesquida, Puerto Pollensa, Can Picafort och familjefavoriten Alcudia. På öst- och västkusten väntar klippiga badvikar med kristallklart vatten, som de i Puerto de Sóller. I söder ligger flera populära och välbesökta stränder som de i Santa Ponsa, Palma Nova/Magaluf och Playa de Palma som börjar nästan inne i öns huvudstad. Alla badstränder i Spanien är offentliga, så du har alla chanser att hitta din egen favoritstrand bland Mallorcas många små och stora vikar. Förutom stränderna på ditt resmål finns det många fler att besöka. Nedan följer namnen på några populära stränder, men fråga oss gärna om ytterligare förslag.

Es Trenc

En i det närmaste obebyggd strand på sydkusten. Sju kilometer härlig sandstrand med turkosblått vatten, nära byn Campos.

Cala Deia

Liten stenstrand nedanför den gemytliga byn Deia. Passar bra för snorkling.

Cala Sant Vicenc

Tre små vikar med fin sand och fantastiskt, turkosblått och kristallklart vatten. Vikarna är lättillgängliga för bilister och har faciliteter som barer, restauranger och hotell.

Cala Mondragó

Vacker badvik med både klippor och sand. Passar för snorkling. Ligger på östkusten i närheten av Cala d´Or.

Cala Torta

Den vackraste av de många obebyggda stränderna i området, formad som en vid båge av sand omgiven av sanddyner och torrt landskap. Nära byn Arta.

Cala Tuent

En välbevarad hemlighet vid den hårt trafikerade Sa Calobra-vägen. Storslagen utsikt och klart vatten. Passar bra för snorkling.
Mat, dryck och nattliv

Mat och dryck på Mallorca

Mallorkinerna är duktiga på att laga mat och har tillgång till fina råvaror. Förutom de internationella menyerna på restaurangerna är det absolut värt att prova någon av öns specialiteter. Spanjorerna älskar att äta på restaurang, de äter mycket och gärna sent. Spanska lunch- och middagstider är cirka kl. 13.30- 15.30 och kl. 20.00- 24.00, men eftersom hela Mallorca är turistanpassat håller de flesta restaurangerna på turistorterna öppet efter "våra" skandinaviska tider. Dricks ingår inte i notan utan läggs till av gästen.

Traditionella rätter

Tapas
Tapas och Spanien hör ihop. Spanjorerna själva äter tapas som en förrätt, men det är lätt att komponera ihop en hel måltid genom att beställa in många olika smårätter. Det finns mängder av olika tapas att välja mellan. Ett bra sätt att provsmaka tapas på är att beställa "un variado", då får du en lite större tallrik med lite av varje på.

Pa amb Oli
Detta är en regional variant av den internationellt kända bruschettan, och ett favorittilltugg på hela Mallorca. Rätten består av en brödskiva som gnuggas med tomat, droppas med olivolja och strös med salt. Påläggens möjligheter är stora, kanske lite ost, skinka eller en sardin.

Sopas mallorquinas
Är en soppa baserad på grönsaker, kött och bröd som äts med gaffel. Rätten benämns ofta som en förrätt i menyerna, men med lite bröd som tillbehör räcker det som en enklare middag.

Frit mallorquí
Är en slags pytt-i-panna med bland annat lever och fänkål, ibland starkt kryddad.

Tumbet
Friterade grönsaker med tomatsås. Exakt vilka grönsaker som används beror på tillgång.

Caragols
Sniglar som kokas i sitt eget skal och serveras med vitlöksmajonnäs.

Llom amb Col
En gryta med fläsk och vitkål som huvudingredienser. Mättande och värmande om det är lite småkyligt ute.

Porcella
Grillad spädgris, en riktig festmåltid.

Sobrasada
Mallorcas berömda korv, som görs på griskött. Korven är mild, smakrik och röd av kryddor. Korven brukar användas som pålägg eller grillad.

Ensaimada
En spiralformad bulle, som finns i olika storlekar och med olika fyllningar.

Drycker

De spanska vinerna hör till de främsta i världen. Landets mest kända viner kommer från regionerna La Rioja, Navarra och Penedes. Alla regioner framställer sitt eget vin, och så även Mallorca, som har en egen ursprungsbeteckning: Binissalem. Öns vincentrum ligger i just Binissalem men runtomkring på ön har flera vinbodegor öppnat upp sina dörrar för besökare. På många av dem kan du få en rundvandring med provsmakning medan vissa erbjuder ett besök i sin butik. Cava är ett spanskt mousserande vin och konkurrerar väl i smak och ännu mer i pris med champagne. En läskande alkoholdryck som framförallt förknippas med Spanien är den populära sangrian. Den är baserad på vin, frukt, socker och en variation av starkare alkohol som ofta serveras i en karaff.

Spanskt kaffe

Kaffe är mycket populärt i Spanien och det spanska kaffet serveras starkt. Vill du dricka en motsvarighet till svenskt kaffe bör du beställa café melitta eller café americano. En café solo är en liten kopp espresso. Med lite mjölk i espresson blir det en cortado. En café con leche är en stor kopp med starkt kaffe och varm mjölk.

Nattlivet på Mallorca

Öns livligare nattliv finner du i Palma stad och i semesterorterna omkring, framför allt i Palma Nova/Magaluf som hör till Medelhavets populäraste semesterorter, både för unga och gamla. Under högsäsong, från april till oktober, är det framför allt ungdomarnas tummelplats. Även om Alcudia till stor del lockar barnfamiljer, så finns det också ett aktivt nattliv i orten. Här finns många barer och några nattklubbar, främst längs strandens norra del och i hamnområdet.
Shopping

Shopping på Mallorca

På Mallorca finns det mycket fint att handla. Spansk design räknas som framstående både vad gäller inredning och kläder. Här på ön hittar du bland annat lädervaror i form av jackor och väskor, keramik och mallorkinska tyger i speciella mönster, Majoricapärlor från Manacor och skor.

Det största utbudet finns naturligt nog i Palma stad. Här finner du allt från små enkla affärer till exklusiva boutiquer. Besök de stora och eleganta varuhuset El Corte Inglés, där du hittar det mesta, eller C & A, som är ett stort klädvaruhus med relativt låga priser.

Marknad på Mallorca

De flesta byar och städer har sin egen marknad en eller ett par dagar i veckan. Här handlar byborna och marknaden brukar erbjuda alla möjliga varor som frukt, grönsaker, husgeråd, kläder och skor. Normalt prutar du inte på Mallorca, men på marknaderna kan det löna sig att diskutera priset. Försäljarna brukar plocka upp sina varor vid åttatiden på morgonen och håller sedan på fram till siestan. Här är några exempel på marknader att besöka.

Bra köp på Mallorca

Skor
Det finns ett stort utbud av skobutiker på Mallorca, speciellt sandaler, slipins, flipflops och andra damsommarskor. Oftast är de också lite billigare än hemma.

Keramik
Var du än kommer på Mallorca finns vackra krukor och keramik att köpa. Tillverkningen är en gammal tradition och har du tur kan du komma över riktigt fina saker till bra priser.

Alkohol
Både vin, sprit och öl är billigt att köpa på supermarkets på Mallorca, speciellt på de större stormarknaderna.

Pärlor
I Manacor, tillverkas världens tredje finaste pärlor, Majoricapärlan, som framställs av fiskfjäll. Passa på att köpa med dig pärlor hem till ett bra pris.

Skinn och läder
På Mallorca kan du hitta skinn och läder av bra kvalitet till bra priser, framförallt jackor och skärp. De bästa köpen gör du i staden Inca, läderindustrins högsäte på ön. Åk dit en torsdag, då är det marknad!

Olivolja
Många menar att olivoljan från Mallorca är bland den bästa I Medelhavet. På flera platser på ön kan du hitta lokalproducerad olivolja som du kan köpa med dig hem.

Öppettider

I turistorterna har de flesta affärer öppet från morgon till kväll, alla dagar i veckan. I byarna och i Palma stad är det dock officiella öppettiderna cirka, vardagar kl. 10.00–13.30 och 16.30–20.00, lördagar endast på förmiddagen och söndagar stängt. I Palma har de stora varuhusen öppet hela dagen, utan siesta.
Sport och Träning

Sport och Träning på Mallorca

Mallorca har mycket att erbjuda för dig som tycker om att träna och vara aktiv ute i naturen.

Vandring

Mallorca är en dröm för vandrare och fina vandringsmöjligheter finns i Alcudia, Cala Mesquida, Puerto de Sóller, Puerto de Pollensa, Cala Ratjada, Santa Ponsa, Can Picafort, Cala San Vicente och Valldemossa.

Dykning och snorkling

På Mallorca kan du dyka och snorkla vid i stort sätt vid alla stränder och badplatser. Vill du åka på en dykresa finns här även certificerade dykcenter.

Vid många stränder kan du även prova på olika vattensporter.

Cykling

Landskapet runt Mallorca är perfekt för cykling, vilket du kan utöva både i stadsområdena och längs badorterna. Mallorca passar för såväl erfarna cyklister som nybörjare och här kan du kombinera semester med träning.

Många hotell har även cykelgarage och vill du hyra cykel på plats finns flera bra uthyrare.

Golf

Runt hela ön finns också fina golfbanor som du enkelt når från samtliga av Vings resmål. Vill du boka greenfee innan avresa kan du enkelt göra det via vår samarbetspartner Greenfee365. Läs mer här.

Padel och tennis

I Palma stad, Cala d'Or och Puerto de Sóller finns flera anläggningar för padel och tennis.
Aktiviteter och sevärdheter

Aktiviteter på Mallorca

Mallorca lämnar ingen sysslolös, här väntar bland annat båtutflykter, minigolf, vattenparker och fruliftsaktiviteter. Semesterorterna nära Palma stad bjuder på ett stort aktivitetsutbud för hela familjen. Det gäller även för Alcudia som är det perfekta valet för dig som reser med barn. Bor du dessutom på Sunwing Alcudia Beach kan hela familjen räkna med aktiviteter och Sunwings populära och proffsiga familjeshower.

Vinbodega

Spaniens mest kända viner kommer från regionerna La Rioja, Navarra och Penedes. Men även på Mallorca framställs vin, och man har till och med en egen ursprungsbeteckning: Binissalem. Öns vincentrum ligger i Binissalem, och här finns ett antal vinhus som tar emot besökare, om inte till en visning, så åtminstone till butiken där du ofta kan provsmaka vinerna. Flera vinbutiker har också en egen avdelning med "Vinos Baleares", där du kan hitta de lokala vinerna. På restaurangernas vinlistor kan du ofta hitta rubriken "Vino Mallorquin" eller namnet "Ferrer", som är öns största och mest välkända vinhus. Husets vin, vino de la casa, kan ju vara bra, men om det serveras i karaff kan du ju inte köpa det igen, i det fall det smakar bra. Därför är det en god idé att lägga på ett par euro så du får veta vad du dricker. På Mallorca finns även flera vinbodegor som erbjuder rundvisning, provsmakning och kanske ett inköp av en flaska eller två.

Olivolja

Många menar att olivolja från Mallorca är den bästa i Medelhavet. På ön finns fler olika olivodlare och några av dem tar emot besökare, exempelvis i byn Son Naava.
Mallorca bjuder på upplevelser för alla. Det är enkelt att ta sig runt på ön, så du kan enkelt utforska Mallorcas sevärdheter. Vill du se mer av omgivningarna rekommenderar vi att du hyr bil.

Palma stad

Palma är huvudstaden på en ö som förr var ett eget kungarike och har rötter tusentals år tillbaka i tiden. I dag kantas huvudstaden Palma av prunkande avenyer, en vacker katedral och butiker med det senaste av det senaste, bland mycket annat. Har du inte varit i Palma kan du inte riktigt säga att du har varit på Mallorca.

Mallorcas västkust

Det är många som räknar Mallorcas västkust som det det absolut vackraste området västra Medelhavet. Längs med kusten löper bergskedjan Serra de Tramuntana, med vackra vyer med höga berg, dramatiska raviner, skogar, dalar och doftande apelsin- och olivodlingar. Här finns också gott om intressanta byar och platser. Bästa sättet att uppleva västkusten är med bil. Längs vägarna passerar du flera av de små byarna och de intressanta platserna samt öns högsta punkt, Puig Major.

Formentorhalvön

Längst upp i norr ligger Formentorhalvön, en vacker och klippig halvö med mycket orörd natur. Här finner du Playa de Formentor, en vacker strand med vidsträckt utsikt över Pollensabukten, smat gott om klippiga små vikar med fin sand och småsten. Enklast är att ta färjan från Puerto de Pollensa eller bil om du har egen transport.

Valldemossa

Valldemossa är en av Mallorca pärlor, inbäddad i en frodig dal mitt i bergskedjan Tramuntana. Byn är oerhört vacker, med kalkstenshus byggda i traditionell, mallorkinsk stil. För att bevara byns karaktär finns det dessutom restriktioner som bland annat reglerar hur höga nya byggnader får vara. I den gamla delen av byn strosar du omkring på kullerstensbelagda gator, och i den nyare delen av Valldemossa kan du shoppa i små butiker med lokalt hantverk och souvenirer.

Sollertåget från Palma stad

En lite annorlunda utflykt är att åka tåg från Palma stad till staden Sóller på Mallorcas västkust. Tåget utgår från Plaza de España i centrala Palma. Järnvägen är mycket karaktäristisk och sträckan mellan städerna är mycket vacker. Den smalspåriga järnvägen stod klar år 1912.
Hur du tar dig runt
Det bästa sättet att se och uppleva Mallorca är att hyra en bil och ett tips är att boka hyrbilen redan hemifrån, det är både billigare och smidigare. Det kan dessutom vara svårt att få tag på en hyrbil på resmålet under högsäsong så boka din Avis-bil innan ankomst.

Har du bokat en flexibel paketresa med reguljärflyg kan du läsa mer om hyrbil här.

Hur du tar dig runt på Mallorca

Mallorca har ett väl fungerande bussnät och under högsäsong går lokalbussar i skytteltrafik mellan de större turistorterna. I Palma stad finns också två tunnelbanelinjer som går norr om staden, sträcker sig från Plaça d'Espanya till UIB (Universitet) samt Plaça d'Espanya till Marratxí.

Vill du se mer av ön och ta dig runt på egen hand är dock hyrbil att föredra. Vägarna på Mallorca är utmärkta, det är bra skyltat och förutom i själva Palma stad är trafiken måttlig. Dessutom är det ganska billigt att hyra bil här, speciellt om du förbokar den hemifrån.

Buss

Mallorca har ett väl fungerande bussnät och under högsäsong går lokalbussar i skytteltrafik mellan de större turistorterna. Lokalbussarna i Palma är blå och heter EMT. På resten av ön är de röda och gula och heter TIB. Biljetten köps direkt på bussen och gäller endast enkel väg. Tänk på att chauffören inte växlar stora sedlar.

Tidtabellerna varierar så glöm inte att kolla upp tiderna i förhand. Under helgdagar och helger går bussarna oftast inte lika frekvent. Vi reserverar oss för ändringar i både tidtabeller och körrutter. Vänligen kontakta receptionen på hotellet eller din guide för mer information.

Båt

Båtförbindelser finns mellan Mallorca–Barcelona och Mallorca–Valencia. Under sommarmånaderna går det även båtar mellan Alcudia–Menorca och Mallorca–Ibiza. Lättast är att boka biljetter via internet eller nere i hamnen i Palma hos en återförsäljare. Här finner du även tidtabeller och priser på de olika båtresorna.

Flyg

Det går dagliga flygförbindelser till grannöarna Menorca och Ibiza, samt till det spanska fastlandet. Det är även lätt och enkelt att flyga till flera europeiska städer.

Taxi

Taxi kan beställas via hotellets reception eller stoppas direkt på gatan. I de flesta områden finns också taxistationer, där bilarna står och väntar på körningar. Normalt kör taxichaufförerna med taxameter enligt fastställda taxor. Gör upp priset med chauffören i förväg för längre resor, då slipper du få en obehaglig överraskning.

Tåg

Det finns tre olika tåglinjer på ön. Alla tre utgår från Plaza España i Palmas centrum. Den ena linjen går till Inca, mitt på ön och den andra till Sóller på västkusten. Från Sóller går det bra att ta den lilla spårvagnen ut till Puerto de Sóller. Den tredje tåglinjen går via Inca till Manacor.
Fakta

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

Vår service på resmålet

Under din vistelse kan du nå oss dygnet runt på vår servicetelefon samt på sms och e-post om du vill boka utflykter, hyrbil eller kanske bara vill ha tips och goda råd. Kan vi inte lösa det på telefon eller e-post kommer vi ut till ditt eller ett närliggande hotell. Reser du med charter, möter vi dig dessutom på flygplatsen och ser till att du kommer på rätt buss om du bokat transfer.
Flyg och transfer

Flygtid

Ca 3 timmar och 30 minuter från Stockholm.

Så reser du hit

Ving har charterresor till Mallorca under sommarhalvåret.

Du kan dessutom resa med Ving till Mallorca året runt med reguljärflyg och flexibel reslängd.

Flyget landar på Palmas flygplats.

Läs mer om transfer under varje resmål.
Väder
 • januari
14°6°
5
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • februari
15°6°
6
Soltimmar/dag
13°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
 • mars
17°8°
7
Soltimmar/dag
14°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • april
19°10°
8
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • maj
22°13°
9
Soltimmar/dag
17°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • juni
26°17°
10
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
23
Regnfria dagar
 • juli
29°19°
11
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
27
Regnfria dagar
 • augusti
29°20°
10
Soltimmar/dag
25°
Vattentemperatur
25
Regnfria dagar
 • september
27°18°
7
Soltimmar/dag
24°
Vattentemperatur
22
Regnfria dagar
 • oktober
23°14°
6
Soltimmar/dag
21°
Vattentemperatur
19
Regnfria dagar
 • november
18°10°
5
Soltimmar/dag
18°
Vattentemperatur
18
Regnfria dagar
 • december
15°8°
4
Soltimmar/dag
15°
Vattentemperatur
17
Regnfria dagar
Mallorca är en skön ö att resa till året runt. Här råder ett typiskt medelhavsklimat med varma och torra somrar samt våta och milda vintrar. Föredrar du värme, sol och bad passar högsäsongen, juli och augusti, perfekt med en medeltemperatur på 29 grader mitt på dagen. Juli är den soligaste månaden, och vattentemperaturen ligger som högst i augusti, runt 25 grader. Om du föredrar ett klimat som den svenska sommaren ska du titta på vår och höst. Då ligger medeltemperaturen kring 22 grader i maj och 27 grader i september. I september är det fortfarande varmt och skönt i vattnet, cirka 24 grader. Oktober är den regnigaste månaden på Mallorca, med kraftiga skurar, men det är ofta fler soliga dagar än det är regndagar under månaden. Om vintern är vädret svalare och passar bra för en aktiv semester. Det kan hända att det snöar uppe i bergen.

Ving har flera fina resmål på öns norra kust, där det mesta handlar om sol och bad: Puerto Pollensa, Alcudia, Can Picafort, Cala Mesquida och Cala Ratjada. På öns östra sida ligger Cala Bona, Cala Millor och Cala d'Or. På öns södra sida finns ännu fler resmål, de flesta av dem på bekvämt avstånd från öns huvudstad Palma: Playa de Palma, Cala Mayor, Illetas, Palma Nova/Magaluf och Santa Ponsa. Fortsätter man sedan upp längs Tramuntana-bergen på öns västkust stöter man på Vings övriga resmål på Mallorca: Port de Andratx, Valldemossa, Puerto de Sóller och Cala San Vicente.

Juni, juli, augusti och september

Från juni till september är det mycket varmt på Mallorca, med minimal nederbörd och gott om sol. Den högsta medeltemperaturen ligger runt 29 grader i juli och augusti, men den kan stiga över 30 grader mitt på dagen. Under natten faller temperaturen sällan under 17 grader. Svala havsbrisar förekommer. I september börjar vädret skifta och trots temperaturer upp mot 27 grader ökar risken för skurar. Vattentemperaturen är som högst i augusti, med 25 grader. I juni ligger vattentemperaturen runt 21 grader och i september 24 grader.

Mars, april och maj samt oktober och november

Om du letar efter något som påminner om den svenska sommaren är våren och hösten på Mallorca bra val. Under maj kan temperaturen stiga till 22 grader, och havet ligger kring 17 grader. Hösten kallas ibland för vintervår, med mer ostadigt väder. Regnskurar förekommer, särskilt under oktober. I havet dröjer sig sommarvärmen kvar på 21 grader, men faller ner mot 18 grader i november. Under både våren och hösten kan kvällar och morgnar vara lite kyliga, runt 10 grader.

December, januari och februari

Om vintern är vädret svalt och friskt, med en högsta medeltemperatur på 15 grader och en lägsta nattemperatur på 6 grader. Vintervädret anses vara mer stabilt än om våren och hösten. Regn förekommer i december, men sällan så kraftigt som i oktober. I bergen kan det hända att det snöar.